Вести од индустријата

Основната структура на бравата на автомобилот

2022-01-14
Принципот на работа набравата на автомобилоте да се претвори електричната енергија во механичка енергија и да се користи моторот за да се придвижи менувачот за да се ротира за да се отвори и затвори вратата. Основниот состав главно се состои од прекинувач за заклучување на вратата, активирач за заклучување на вратата и контролер за заклучување на вратата.

(1)Заклучување на автомобилотпрекинувач: повеќето централни контролни прекинувачи за заклучување на вратите се составени од главен прекинувач и потпрекинувач. Главниот прекинувач е инсталиран на вратата до возачот. Главниот прекинувач може да ги заклучи или отвори сите врати на целото возило; Посебно се затвора и се поставува на други врати, а една врата може да се контролира посебно.

(2)Заклучување на автомобилотактивирач: активирачот на бравата на вратата е контролиран од контролорот за заклучување на вратата за извршување на задачите за заклучување и отворање на бравата на вратата. Постојат три главни структури: електромагнетен, мотор со еднонасочна струја и мотор со постојан магнет.

(3)Контролор за заклучување на автомобилот: тоа е контролен уред кој обезбедува пулсна струја за заклучување/отворен за активирачот на бравата на вратата. Има функција да ја контролира моќноста на тековната насока на активаторот. Истовремено има функција на тајминг за да го скрати работното време. Според неговиот контролен принцип, може да се подели на тип на транзистор, тип на кондензатор и тип на сензор за брзина.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept